Gujarat Board GSEB Textbook Solutions Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.6 Textbook Questions and Answers.

## Gujarat Board Textbook Solutions Class 6 Maths Chapter 8 Decimals Ex 8.6

Question:

Subtract:

(a) ₹ 18.25 from ₹ 20.75

(b) 202.54 m from 250 m

(c) ₹ 5.36 from ₹ 8.40

(d) 2.051 km from 5.206 km

(e) 0.314 kg from 2.107 kg

Solution:

(a) ₹ 20.75 – ₹ 18.25

Here,

2 tens – 1 ten = 1 ten

1 ten = 10 ones

Thus, ₹ 20.75 – ₹ 18.25 = ₹ 2.50

(b) 250 m – 202.54 m

Here, 250 m = 250.00 m

Thus, 250 m – 202.54 m = 47.46 m

(c) ₹ 8.40 – ₹ 5.36

∴ ₹ 8.40 – ₹ 5.36 = ₹ 3.04

(d) 5.206 km – 2.051 km

Thus, 5.206 km – 2.051 km = 3.155 km

(e) 2.107 kg – 0.314 kg

Thus, 2.107 kg – 0.314 kg = 1.793 kg

Question 2.

Find the value of:

(a) 9.756 – 6.28

(b) 21.05 – 15.27

(c) 18.5 – 6.79

(d) 11.6 – 9.847

Solution:

(a) 9.756 – 6.28

Since, 6.28 = 6.280

Thus, 9.756 – 6.28 = 3.476

(b) 21.05 – 15.27

∴ 21.05 – 15.27 = 5.78

(c) 18.5 – 6.79

We have 18.5 = 18.50

∴ 18.5 – 6.79 = 11.71

(d) 11.6 – 9.847

We have 11.6 = 11.600

Thus, 11.6 – 9.847 = 1.753

Question 3.

Raju bought a book for ₹ 35.65. He gave ₹ 50 to the shopkeeper. How much money did he get back from the shopkeeper?

Solution:

Money is given to shopkeeper = ₹ 50

Cost of the book = ₹ 35.65

∴ Money got back from the shopkeeper

= ₹ 50 – ₹ 35.65

∵ ₹ 50 = ₹ 50.00

and we have:

∴ ₹ 50 – ₹ 35.65 = ₹ 14.35

Thus, money got back = ₹ 14.35

Question 4.

Rani had ₹ 18.50. She bought one ice-cream for ₹ 11.75. How much money does she have now?

Solution:

Amount with Rani = ₹ 18.50

Cost of ice-cream = ₹ 11.75

Balance money with Rani = ₹ 18.50 – ₹ 11.75

Thus, Rani has ₹ 6.75 now.

Question 5.

Tina had 20 m 5 cm long cloth. She cuts 4 m 50 cm length of cloth from this for making a curtain. How much cloth is left with her?

Solution:

The total length of cloth with Tina = 20 m 5 cm

Length of the cloth used for curtain = 4 m 50 cm

Length of cloth left with her = 20 m 5 cm – 4 m 50 cm

= (20 + 0.05) m – (4 + 0.50) m

= 20.05 m – 4.50 m

∴ 20.05 m – 4.50 m = 15.55 m

Thus, the length of cloth left = 15.55 m

Question 6.

Namita travels 20 km 50 m every day. Out of this, she travels 10 km 200 m by bus and the rest by auto. How much distance does she travel by auto?

Solution:

Total distance to be travelled = 20 km 50 m

Distance travelled by bus = 10 km 200 m

The remaining distance to be travelled by auto

= 20 km 50 m – 10 km 200 m

= (20 km + 50 m) – (10 km + 200 m)

= (20 +50 m) – (10 km + 200 m)

= 20.050 km – 10.200 km

Thus, the distance travelled by auto = 9.850 km

Question 7.

Aakash bought vegetable weighing 10 kg. Out of this, 3 kg 500 g is onions, 2 kg 75 g is tomatoes and the rest is potatoes. What is the weight of the potatoes?

Solution:

Total weight of vegetables = 10 kg

Weight of onions = 3 kg 500 g

Weight of tomatoes = 2 kg 75 g

Total weight of onions + tomatoes = 3 kg 500 g + 2 kg 75 g

Now, weight of potatoes

= 10 kg 0 g – 5.575 kg

= (10,000 – 5.575) kg = 4.425

∴ Weight of potatoes = 4.425 kg